joi, 12 noiembrie 2009

Sfinţirea Bisericii Izvorul Tămăduirii Darmanesti 20 septembrie 2009


“Va indemn ca in ziua de Paşti – Bucuraţi-va si iarăşi zic bucuraţi-va”

Cu aceste cuvinte ne-a fericit Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul in duminica de după Inaltarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2009, pe noi preoţii si credincioşii parohiei Darmanesti cu prilejul sfinţirii Bisericii Izvorul Tămăduirii.

Programul liturgic începe cu slujba Utreniei si a Aghezmei mici după care in jurul orei 8.30 credincioşii si soborul de preoţi in frunte cu Pc. Părinte Protopop Moraru Petru, Protopopiatul Moinesti, alături de domnul primar Constantin Spiridon si viceprimarul Constantin Toma de la Primăria Darmanesti, ii fac o primire călduroasa Preasfinţitului Episcop Ioachim Băcăuanul care a mărturisit ca vine de fiecare data cu multa plăcere in zona Darmanestiului.

După târnosirea locaşului de închinare cu care prilej, la sugestia Ps. Ioachim Băcăuanul, biserica a mai primit un hram in cinstea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, a urmat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat in apropierea bisericii. Răspunsurile la strana au fost date de un grup de teologi alături de credincioşii prezenţi.

Credincioşii, atât barbati cat si femei, au trecut prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masa care după cum ştim este o prelungire a mormântului Domnului IIsus Hristos.

In cuvântul de invatatura pe care l-a rostit credincioşilor prezenţi, Ps. Ioachim Băcăuanul a vorbit despre interesul duhovnicesc al Crucii: “Drumul nostru este bornat de cruci si trebuie sa le ducem cu demnitate creştina pe fiecare. Viata creştinului este o cruce pe care si-o asuma in chip voit: “Daca voieşte cineva sa vina după Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia Crucea si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8,34)”.Crucea este simbolul biruinţei asupra suferinţei si in acest sens suferinţa nu desfigurează ci transfigurează. Suntem intr-o sărbătoare a Crucii. Atunci când aţi început sa restauraţi acest Sfânt Locaş vi s-a pus pe umeri o Cruce. Azi e o mare bucurie in sufletele fratiilor voastre de aceea va indemn ca in ziua de Paşti – “Bucuraţi-va si iarăşi zic bucuraţi-va (Matei 28,9)”. Tot astăzi aveţi prilejul sa vedeţi hirotonia in preot a diaconului Iustin Alixandrescu, pentru care ne rugam la Dumnezeu sa-i dăruiască preoţie vrednica si rodnica” a încheiat Ps. Ioachim Băcăuanul.

La finalui Sfintei Liturghii, Preotul Paroh Toader Alixandrescu a mulţumit Ps. Episcop Ioachim Băcăuanul pentru ca iată in decursul unui an si-a făcut timp sa ne viziteze de doua ori cu prilejul hramului si acum a târnosirii Bisericii. Preotul Paroh a arătat ca biserica a imbracat o haina noua începând cu anul 1999 prin lucrări de consolidare si modernizare: suprainaltarea turnului, acoperiş din nou in panta rupta după modelul ctitoriilor Stefaniene, pridvor construit din nou, vitralii frumos ornamentate, pictura din nou in pridvor si pronaos (pictor Ciuperca Constantin) cat si restaurarea picturii in naos si Sfântul Altar (pictori Bejan Liviu si Pit Constantin), ansamblul de mobilier sculptat, catapeteasma din nou (sculptata de Ciobanu Florin din Bacau, pictata de Mihai Dumitru din Bucureşti), executarea Sfintei Mese din marmura ornamentala.

In aceste momente ne aducem aminte cu recunoştinţa de ctitorii înnoitori ai acestui Sfânt Locaş, in primul rând de enoriaşii parohiei in frunte cu Consiliul si Comitetul Parohial cat si de sponsorii care ne-au sustinut.

Pentru toata jertfelnicia lor, ctitorii înnoitori au primit prin preotul paroh Distincţia de vrednicie din partea Ps Ioachim Băcăuanul cat si medalia jubiliara de argint emisa cu prilejul aniversarii a 600 de ani de la întemeierea Episcopiei Romanului.

Mulţumind inca o data tuturor celor prezenţi, Preotul Paroh i-a invitat la agapa frăţeasca pregătita special pentru acest moment la casa de prăznuire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu